Képzés Képzés

Pályaorientációs konzulens és Nemzeti Pályaorientációs Portál felhasználó képzés

 

Bővebben

Pályaorientációs fejlesztések Pályaorientációs fejlesztések

...

NSZFT Pályaorientációs Bizottság NSZFT Pályaorientációs Bizottság

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Tanács Pályaorientációs Bizottsága

 

Bővebben ...

ELGPN ELGPN

Európai Pályaorientációs Szakpolitikai Hálózat (European Lifelong Guidance Policy Network – ELGPN)

 

Bővebben

 

Nemzeti Pályaorientációs Portál

 

Pályaorientáció, Életpálya-tanácsadás folyóirat: T222

 

 

Pályaorientáció, Életpálya-tanácsadás folyóirat

  

Pályaorientáció, Életpálya-tanácsadás folyóirat: ESZA
Horvátország, Zágráb, 2014. június 11-12. Horvátország, Zágráb, 2014. június 11-12.

15. Plenáris Ülés és 5. Policy Review Meeting − ELGPN

(Horvátország, Zágráb, 2014. június 11-12.)

 

 

15. Plenáris Ülés és 5. Policy Review Meeting − ELGPN
(Forrás: ELGPN Newsletter, 1/2014;
fotó: Fotini Vlachaki)

 

2014. június 11-12. között Zágrábban került megrendezésre az Európai Pályaorientációs Szakpolitikai Hálózat (European Lifelong Guidance Policy Network, ELGPN) a 2013-2014-re vonatkozó munkaprogram szerinti, tizenötödik Plenáris Ülése és ötödik Policy Review Cluster (PRC) Ülése. A rendezvényen a nemzeti delegációt Dr. Lukács Éva Fruzsina (NMH, PRC1-be delegált tag) képviselte.

 

A 15. Plenáris Ülés és 5. Policy Review Cluster Ülés célja az volt, hogy az egyes PRC munkacsoportokban megvitatásra kerüljenek a munkaprogram szerint, tagállami szinten elvégzett feladatok, a további tervek, valamint, hogy a tagállamok elkezdjék összegyűjteni és megvitatni a Hálózat jövőjével kapcsolatos javaslataikat.

 

 

 

 

Az Ülést Ms. Mirjana Zeĉireviĉ a Horvát Munkaügyi Hivatal főigazgatójának asszisztense nyitotta meg, majd előadásában bemutatta Horvátország életpálya-tanácsadással kapcsolatos tevékenységeit. Kiemelte, hogy kétfajta kompetenciával és végzettséggel rendelkező pályatanácsadó dolgozik az országos hálózatban: munkavállalási tanácsadók, illetve pályatanácsadó szakértők. Nyolc életpálya-tanácsadási szemléletben működő, tehát minden életkori csoportot ellátó központot működtet Horvátország (CISOK). Minden évben kb. 60.000 diákkal töltetnek ki kérdőíveket, s ezek adatait használják fel a felvételi- és az ösztöndíjrendszer tervezéséhez.

 

Az előadást követően a kétéves munkaprogramot vezető finn koordináció vezetője Dr. Raimo Vuorinen, az ELGPN koordinátora köszöntötte a tagállamok delegáltjait, valamint összefoglalta a hálózat kétéves munkaprogramjának eddigi előrehaladását. A Plenáris Ülés további részében a tagállamok az Európai Irányelvekre (’Guidelines’) reflektáltak, valamint a Hálózat jövőjével kapcsolatos véleményüknek adtak hangot.

 

A Hálózat 2015-ös munkaprogramja három munkafolyam (’Work Stream’) mentén valósul majd meg: 1. irányelvek, 2. az életpálya-építési kompetenciákkal kapcsolatos alapelvek, és 3. minőségbiztosítás és bizonyíték alapú működés. 2015-ben három plenáris ülés lesz: Lettországban és Luxemburgban a soros elnökség idején, valamint Finnországban 2015 végén. A munkafolyamokban párhuzamosan, az összes delegált dolgozik majd.
 

A találkozó második napja a PRC munkacsoportokban végzett munkával kezdődött. Michel Lefranc, a PRC1 munkacsoportot vezető francia delegált távollétében Peter Plant professzor, a munkacsoport szakértője nyitotta meg az Ülést és köszöntötte a résztvevő országok (Ausztria, Bulgária, Franciaország, Magyarország, Spanyolország, Izland) képviselőit. Ezután a munkacsoportban részt vevő szakemberek az életpálya-tanácsadás tanárképzésben való megjelenését vizsgáló belső munkaanyag, valamint az életpálya-tanácsadási szolgáltatások finanszírozását áttekintő belső tanulmány eredményeit ismerhették meg. Az előbbi munkaanyag elkészüléséhez Magyarország is hozzájárult a kérdőív kitöltésével.

 

A találkozó a PRC-kban való munka után ismét plenáris ülés formájában folytatódott. Az egyes PRC munkacsoportok visszajeleztek a munkaprogramban való előrehaladásukról. A két napos program zárásaként Dr. Vourinen köszönte meg a delegáltak munkáját. A következő ülés 2014. október 21-22-én Rómában lesz.

 

 

 

A Hálózatról bővebb információt talál a Nemzeti Pályaorientációs Portálon:

http://eletpalya.munka.hu/elgpn


A Hálózat előző rendezvényeiről készült beszámolókat az Életpálya-tanácsadás folyóirat korábbi számainak Nemzetközi körkép rovatában olvashatja:
http://eletpalya.munka.hu/eletpalya-tanacsadas-folyoirat