Képzés Képzés

Pályaorientációs konzulens és Nemzeti Pályaorientációs Portál felhasználó képzés

 

Bővebben

Pályaorientációs-fejlesztés Pályaorientációs-fejlesztés

...

NSZFT Pályaorientációs Bizottság NSZFT Pályaorientációs Bizottság

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Tanács Pályaorientációs Bizottsága

 

Bővebben ...

ELGPN ELGPN

Európai Pályaorientációs Szakpolitikai Hálózat (European Lifelong Guidance Policy Network – ELGPN)

 

Bővebben

 

Nemzeti Pályaorientációs Portál

 

Pályaorientáció, Életpálya-tanácsadás folyóirat: T222

 

 

Pályaorientáció, Életpálya-tanácsadás folyóirat

  

Pályaorientáció, Életpálya-tanácsadás folyóirat: ESZA
Budapest, 2013. április 24-26. Budapest, 2013. április 24-26.

Elsöprő siker a Szakma Sztár Fesztiválon

(Budapest, 2013. április 24-26.)

 

 

Elsöprő siker a Szakma Sztár Fesztiválon

 

 

2013. április 24. és 26. között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban rendezték meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében a VI. Szakma Sztár Fesztivált, ahol lebonyolították a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) országos döntőjét is.

 

 

 

 

A fesztiválra közel 14000 diák látogatott el. A résztvevők jelentős része pályaválasztás előtt álló 6., 7. és 8. osztályos fiatal volt, akik a szakmaválasztásukhoz hasznos segítséget és információkat kaptak a fesztiválon közreműködő szakemberektől. Az egyes szakmák és iskolák standjain a fiatalok belepillanthattak a különböző szakmák gyakorlati rejtelmeibe, és saját maguk is kipróbálhatták tehetségüket.

Elsöprő siker a Szakma Sztár FesztiválonA Nemzeti Munkaügyi Hivatal különböző osztályainak munkatársai (TÁMOP-2.2.2-12/1kiemelt projekt, TÁMOP 2.2.1-12/1 kiemelt projekt, SZFI) a BKIK pályaorientációs tanácsadójával együttműködve kérdőívekkel, interaktív játékokkal és feladatokkal várták az érdeklődőket. Hatalmas volt az érdeklődés a standon, a három nap alatt közel 300 fiatal vette igénybe szolgáltatásainkat.

Több mint 200 pályaérdeklődési kérdőív került kitöltésre, melyek segítségével a kitöltők megismerték személyes érdeklődési területeiket, és ajánlásokat kaptak a hozzájuk illő pályakörökre, szakmacsoportokra.

Szakma-mozi” kvíz keretében hat különböző szakmabemutató filmet nézhettek meg a diákok, utána pedig feladatlap kitöltésével versenyeztek, hogy kinek sikerült a legtöbb információt megjegyeznie. Az NMH standján a fiatalok tájékoztatást kaphattak a hiányszakmákról és az ösztöndíjas képzésekről.

Emellett tárlatvezetésen is részt vehettek, ahol kiválaszthatták, hogy melyik szakmacsoportba tartozó foglalkozásokat szeretnék szakértők vezetésével közelebbről megismerni. A népszerű „Geochallenge” játékon számos fiatal vett részt, melynek keretében kiscsoportokban járták be a fesztivál területét, látogattak el a különböző standokra, hogy a feladatlapon szereplő kérdésekre válaszolni tudjanak. A diákok értékes ajándékokban részesültek aktivitásukért.

Elsöprő siker a Szakma Sztár FesztiválonOrbán Viktor miniszterelnök a rendezvény első napján tett látogatása során megtekintette a Nemzeti Munkaügyi Hivatal standját is, érdeklődő kérdésekkel fordulva a szervező szakemberek felé.

A tanulmányi versenyek célja elsősorban a kézműves és a hiányszakmák társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése volt a szakmatanulás népszerűsítésével. Az elődöntőkön országosan közel 4000-en vettek részt, és közülük 198 diák jutott a döntőbe.

A rendezvény első két napján a szakmai felkészültség megmérettetése zajlott, a harmadik napon, a záróünnepségen Czomba Sándor, Elsöprő siker a Szakma Sztár Fesztiválon a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Parragh László az MKIK elnöke és Bihall Tamás a kamara oktatási és képzési alelnöke adta át a díjakat a nyerteseknek.

A rendezvény színvonalas megvalósítását és sikerét 780 közreműködő (szakértők, szervezők, az egyes szakmák versenyét szervező és támogató iskolák tanárai és diákjai), és 470 szervezet (szakmai támogató cégek és vállalkozások, szakiskolák, egyesületek) összehangolt munkája tette lehetővé.

Szakma Sztár Fesztivál képei | Budapest - 2013. 04. 24-26. | fotó: Polonkai Gizella Szakma Sztár Fesztivál képei | Budapest - 2013. 04. 24-26. | fotó: Polonkai Gizella